New Image 7

Eén dag per jaar komen geleerden uit alle uithoeken van het land samen in Utrecht tijdens het Landelijk Sociologie Congres. De nieuwste generatie sociologen kan zich deze dag laten inspireren door de verschillende lezingen, oriënteren op een master Sociologie in Nederland en kennis maken met sociologiestudenten uit een andere stad. 

Landelijk Sociologie Congres 2018

Landelijk Sociologie Congres 2018

Wat was het een geslaagde dag! Hopelijk hebben jullie veel kunnen leren over het thema "identiteit", genoten van de lunch en weten jullie meer over de verschillende sociologie masters in Nederland. Bekijk hieronder de foto's die gemaakt zijn voor een impressie van de dag.

En hopelijk tot volgend jaar!

De sprekers van 2018

Ronde 1: Persoonlijke identiteit (12:40 - 13:25)

Ruben Boers

Ruben Boers is antropoloog, onderzoeker en docent aan de faculteit social work and education aan de Haagse hogeschool. Onderwerpen waar hij zich de afgelopen jaren mee bezig heeft gehouden zijn onder andere criminele (jeugd)groepen en ongedocumenteerden. In zijn lezing zal Ruben Boers zich bezighouden met persoonlijke identiteit aan de hand van de ideeën van Erving Goffman, een socioloog die destijds een grote bijdrage leverde aan het symbolisch interactionisme. Bestaat er eigenlijk wel een identiteit? Of is dit enkel een construct van ons contact met anderen? Hij maakt hierbij de link naar de praktijk met zijn persoonlijke ervaringen met zijn werk met ongedocumenteerden in Nederland.

Anne Levah

De volgende spreker in ronde 1 op het LOS congres is Anne Levah. Ze zal komen praten over transgender-identiteit. Ze zal tijdens de lezing vertellen over haar persoonlijke verhaal over haar transgenderidentiteit, en hoe zij dit heeft ervaren. Verder zal ze ook wat vertellen over de geschiedenis van transgenderidentiteit, waar veel mensen weinig over weten. Aan het einde zal er ook genoeg tijd zijn om vragen te stellen naar aanleiding van haar verhaal. hogeschool. Onderwerpen waar hij zich de afgelopen jaren mee bezig heeft gehouden zijn onder andere criminele (jeugd)groepen en ongedocumenteerden.

Ronde 2: Nederlandse identiteit (14:20 - 15:05)

Rogier van Reekum

Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw is een nieuwe vorm van nationalisme opgekomen. Waar politieke strijd over de natie lange tijd draaide om het bepalen en beschermen van een ‘nationaal karakter’, is die strijd verlegd naar het bespreken en verbeelden van een ‘nationale identiteit’. Cruciaal voor de strijd over ‘identiteit’ is niet zozeer wat de natie is – waarover al decennia opvallend weinig onenigheid bestaat –, maar hoe de natie moet worden verbeeld. Juist daarom is het publieke debat zo’n belangrijk strijdveld geworden: in en met debat wordt ‘nationale identiteit’ publiek gemaakt. Anders dan dikwijls gehoopt, biedt het nationalisme van publieke identiteitsdebatten geen oplossing voor de hardnekkige problemen van nationale grenzen.

Khalid Boutachekourt

Khalid Boutachekourt is topconsultant en directeur van zijn eigen adviesbureau Publinc, en Lid Raad van Toezicht van de NOS. Hij is erg betrokken bij beleids- en organisatie vragen op landelijk en lokaal niveau. Mede door zijn studie verleden van politicologie en bestuurskunde aan de Vrije Universiteit, zijn interesse in sociale vraagstukken in zijn loopbaan, en zijn persoonlijke verleden, biedt Boutachekourt een unieke kijk op het onderwerp ‘Nederlandse identiteit’. In zijn lezing zal Boutachekourt bespreken in hoeverre de overheid daadwerkelijk in staat is om de integratie van minderheden te bevorderen en de polarisatie tegen te gaan. Werkt integratie misschien op dezelfde manier als de invisible hand in de economie?

Ronde 3: Europese identiteit (15:15 - 16:00)

Arnoud-Jan Bijsterveld

Arnoud-Jan Bijsterveld is historicus en bijzonder hoogleraar Cultuur in Brabant verbonden aan Tilburg University. Ook verzorgt hij in Tilburg de colleges geschiedenis voor Sociologiestudenten en het University College Tilburg. De focus ligt hierbij op Europese cultuurgeschiedenis, nationalisme en regionalisme. In zijn lezing zal Arnoud-Jan met het publiek op zoek gaan naar de Europese identiteit. Bestaat er eigenlijk wel zoiets als een Europese identiteit? Hoe zou deze er kunnen uitzien? Verdringt nationalisme deze Europese identiteit niet totaal? Op een interactieve manier gaan de spreker en het publiek op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe Europees ben jij?

Marcel Lubbers

Marcel Lubbers is hoogleraar Sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij richt zich op politieke sociologie, migratie en integratievraagstukken; ook publiceerde hij over verklaringen van het stemmen op radicaal rechtse partijen en over euroscepticisme. Het euroscepticisme is dan ook waar Marcel Lubbers over zal vertellen op het Landelijk Sociologie Congres. Naast dat Lubbers een befaamd wetenschapper is, is hij ook een prettig persoon en iemand naar wie je graag luistert. Hij vertelt geboeid over zijn onderzoeksvelden en zal zeker iets moois toevoegen aan dit congres. Dit verhaal zal vanzelfsprekend geplaatst worden in de ronde ‘Europese identiteit’, die van start gaat om 15:15.

© 2017 by Landelijk Overlegorgaan Sociologie. Proudly created with Wix.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon