Algemene informatie

Erasmus Universiteit Rotterdam

Sociologen onderzoeken het gedrag van mensen in groepen, bijvoorbeeld in woonwijken, organisaties, steden en de samenleving. De bachelor Sociologie richt zich op het verklaren van maatschappelijke vraagstukken waar bedrijven en overheden mee worstelen. We richten ons op twee grote ontwikkelingen: globalisering en lokalisering. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe globalisering de werkgelegenheid en inkomensongelijkheid beïnvloedt. Hoe immigratie zorgt voor allerlei vormen van bedrijvigheid, maar ook zorgt voor culturele conflicten. Sociologen formuleren antwoorden op deze vragen op basis van onderzoek en kunnen bedrijven en overheden daarom adviseren over de juiste koers.

 

In het eerste jaar leggen we de basis. Je volgt vakken in sociologie, maar ook andere vakken die behulpzaam zijn bij het verklaren van maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast leer je hoe je onderzoek doet en je bevindingen te presenteren voor beleidsmakers.

 

In het tweede jaar staat de praktijk en het doen van onderzoek centraal. In de praktijkervaringsweken ga je stage lopen of voer je een onderzoek uit voor een organisatie. In het derde jaar volg je een ‘minor’: een specialisatie. Je verdiept je in een bepaald onderwerp binnen Sociologie. Je kunt er ook voor kiezen om op exchange te gaan; je studeert dan voor een bepaalde periode aan een universiteit in het buitenland. Je sluit je bachelor af met een onderzoek die je zelf uitvoert over een door jou gekozen onderwerp.

 

Waarom Rotterdam? Drie redenen:

• een praktijkgerichte opleiding. Je loopt stage, voert onderzoek uit en je leert presenteren, schrijven en interviewen;

• onderwijs aan de hand van twee grote maatschappelijke ontwikkelingen: globalisering en lokalisering;

• Je volgt intensief en activerend onderwijs. Werkgroepen van maximaal 12 studenten in jaar één.

© 2017 by Landelijk Overlegorgaan Sociologie. Proudly created with Wix.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon